Ce este coachingul?

Dacă ai ajuns pe blogul nostru, înseamnă că undeva ai dat peste termenul de “coaching” și ți-a stârnit curiozitatea.

Poate că știai deja cam ce este coachingul, poate că vrei să urmezi niște cursuri de coaching, poate că vrei să intri într-o relație de coaching pentru propria ta dezvoltare personală.

Oricare ar fi motivul pentru care te afli aici, ne bucurăm să putem să îți răspundem la această întrebare.

Așadar, ce este coachingul?

Federația internațională de coaching definește coachingul ca pe un parteneriat între un coach și un client, în care cei doi sunt într-un proces creativ care îi provoacă și îi inspiră să își maximizeze potențialul personal și profesional.

Cum se traduce asta în limbajul CoachVille?

Ca o relație personală profundă, în care coachul ghidează jucătorul pentru a-și duce la îndeplinire visul, prin observații perceptive și conversații co-creative.

Coachingul este în primul rând un proces de autocunoaștere. În acest proces, coachul și jucătorul co-crează strategii câștigătoare pentru jucător, în PROPRII LUI TERMENI.

De ce punem accent pe PROPRII termeni?

Pentru că fiecare dintre noi are o altă realitate, iar în coaching scopul este să descoperim care sunt lentilele prin care jucătorul privește lumea, cum vede el succesul, care sunt criteriile lui de evaluare pentru succes, și ce este important pentru el.

Care sunt motivele pentru care oamenii vin în coaching, poate te întrebi.

Răspunsul scurt este: depinde de fiecare om în parte și unde este fiecare în călătoria vieții lui, spre visurile lui.

Răspunsul lung este că oamenii vin când simt că au nevoie de suport ca să susțină o schimbare. Fie că e profesională sau personală, oamenii au nevoie de cineva care să îi susțină, să îi observe, să le dea feedback, să co-creeze împreună cu ei perspective și acțiuni noi.

Iar asta vine cu o paleta largă de provocări:

  • frici,
  • blocaje,
  • rescrierea de convingeri,
  • renunțarea la convingeri care acum nu mai sunt de folos și care îi țin pe loc.

Coachingul este un proces care ajută oamenii să se conecteze cu autenticitatea lor și care îi ajută să își trăiască viața așa cum au ei nevoie. Practic, îi ajută să își descopere superputerile, și să le folosească la potențial maxim.

Care este rolul coachului?

Rolul coachului este ca rolul unui sherpa (ghid montan tibetan): el are tolba cu uneltele necesare călătoriei, le folosește acolo unde este nevoie, îți arată cum să le folosești și tu prin perspectiva autocunoașterii, este acolo să îți arate drumul, să îl descoperiți împreună. De asemenea, este partenerul tău de drum, care te ridică atunci când ai nevoie, că stă lângă tine atunci când ai nevoie.

Este foarte important să înțelegem că un coach nu poate merge pe drum în locul nostru. Aceasta este partea de responsabilitate personală, pe care jucătorul are nevoie să și-o asume și să o înțeleagă.

Iar acesta este primul pas din această călătorie uimitoare a eroului!  

Ce fel de probleme rezolvă coachingul?

Coachingul NU ESTE o soluție la probleme, NU ESTE o intervenție. Coachingul este o oportunitate de creștere, de dezvoltare, de a deveni cine ai nevoie să devii pentru a-ți atinge visurile.

Care este visul pentru care tu poți să joci în coaching?

Te provocăm să reflectezi la întrebarea asta și așteptăm vești de la tine!

3 thoughts on “Ce este coachingul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *